Не сме искали заем от Русия за АЕЦ "Белене"

Министър Трайков: Частници искат да купят държавен дял в централата
5 окт 2009 13:43,
42
Не сме искали заем от Русия за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

"Не сме искали заем от Русия за АЕЦ Белене", категоричен бе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Така той коментира думите на руския финансов министър Алексей Кудрин, че се разглежда възможността да бъде отпуснат заем на България за втората атомна централа.

Министърът не пожела да коментира дали желаещите да купят част от държавния дял в АЕЦ "Белене" са двама или повече, както и кои са те.

Трайков обаче обяви, че до края на 2009 г. се очаква да бъде приета енергийната стратегия на България.

Той сравни състоянието на българската енергетика в момента с футбола в Англия, където "има много тичане и малко ефективност".

В стратегията е заложено до 2020 г. да има развит енергиен пазар, внедряване на нови технологии, разработване на алтернативни източници на енергия, повишаване на енергийната ефективност.

Трайков съобщи, че до края на октомври се очаква Европейската комисия да одобри мерките за свързване на националната ни газопреносна система със системите на Гърция, Турция и Румъния.

Той посочи още, че приоритетен за България и ЕС е проектът "Набуко", който е едно от решенията за диверсификация на енергийните източници.

"Важен е и проектът "Южен поток", който ще задоволи нуждите на страната ни и на още няколко европейски държави", посочи министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За съжаление министър Трайчо е малоумени малограмотен, но много инатлив и ***... пак лош късмет извади България!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Желаещите да купят дялове от АЕЦ Белене са съответно енергоразпределителните дружества ЧЕЗ и EVN. Така българската ядрена енергетика се оказва в монопол на чуждестранни бизнес интереси. Купувайки контролните дялове от АЕЦ Белене, ЧЕЗ и EVN стават абсолютни господари на електозахранването в България - от производството през разпределението до доставката до консуматорите. Тоест - занапред парите от електричеството в България веднага ще заминават в чужбина! Това е предателство!
40
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 14 години
Като толкова е виновна Русия на България, ще ми обясниш ли защо почти всички източноевропейски държави от соц-блока дръпнаха толкова, включително Румъния, а тука циклиме яко??? На крива ракета, космоса и пречир *** и точно такова мислене е в основата, параноя.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха ха ха, *** си Странджа,товя си направи *** с тебе, и ти понеже си МНОГО *** му се хвана на въдицата!!!"Г4 състава и е: САЩ,Китай, Япония и страните от еврозоната на ЕС" - е съжалявам ама НЕ, ха ха!!Всъщност става дума за съвсем друго - Г4 на нациите които искат да получат постоянни места в съвета за сигурност на ООН,а това го имат само САЩ,Русия,Китай,Англия и Франция!!И тези Г4 са Бразили,Германия,Япония и Индия!!А това твоето измислено Г4, НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!!!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
До 35:На този хал бе умник - от който искат да се отърват, дорив бедна и мизерстваща България - панимаеш дурак?...Май се бъркаш за Г-4 състава и е: САЩ, Китай, Япония и страните от еврозонатана ЕС. Ако си се объркал с Г-7 - Русия пак я няма там: Канада, Франция,Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ...
37
0
 
0
 
! Отговори
drug преди 14 години
до: мой пост @36Чудно ми е какво толкова лошо писах, че пак минуси.Това е улеснение за четящите и за тия които пишат.Бях максимално вежлив в обръщението си към Вас.Къде сгреших?Поне ми отговорете!
36
0
 
0
 
! Отговори
drug преди 14 години
Моля Ви, освен името към което се обръщате, пишете и номера на поста.Пример: еди кой си(име)@ номер на пост.Защото не може да се следи от толкова много писания.Не че искам да бъда новатор.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
на кой хал са ве,***?в Г-4 са...ай стига плямпа глупости...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Световна Банка - Дянков - 1 милиард евро заем - комисионни и подялба на солидни суми! - това изглежда е на път да се случи в България.
33
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
В руските инвестиции няма логика, а само политика...- ЗАТОВА ПРИ ТОЛКОВА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ СА НА ТОЯ ХАЛ...
32
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 14 години
Що продължаваш да ме разсмиваш бе ***:)) Изнервена държава ще раздава ли милиардни кредити по време на криза?? Вземи малко си запознай наистина какво става...
31
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 14 години
Къри ли си, Чили ли си, за кви светлинни години ломотиш бре спец??...:)))
30
0
 
0
 
! Отговори
Къри преди 14 години
Реакторите на Русия са ненадеждни и стари.Франция и Канада са на светлинни години преди Русия.Но това не са най-сериозните аргументи против.Спомнете си думите на Иван Генов,за 2008г имаме154млн лв текущи приходи.Само за извозване на отработеното гориво,похарчих 59млн лв.А за рециклирането,за съхранението,за свежото гориво.
29
0
 
0
 
! Отговори
лош преди 14 години
Със сигурност министъра знае какво означава диверсификация за разлика от dnes.bg
28
0
 
0
 
! Отговори
До Странджата преди 14 години
Ти май си забравил какво стана като спря газа от Русия.Още 10 дена и България щеше да сдаде багажа.ЕС се чудеше как да се спасява и затова наляха на Украйна повече от милиард евро да си плати на Русия.И ако ни спрат газа и урана какво ще ни се случи многознайко.След като те могат без нас ,а ние не значи ще слушкаме иначе се връщаме в пещерите
27
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
До Алекс:Не ние, а руснаците много държат да ни направят енергиенцентър на Балканите... - с други думи да помогнем за спасяване на"империята"...Благодарим "братушки" , но тоя път ще помислим за себе си...
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а кой казва че са изнервени,че нещо не разбрах?на мен ББ ми се видя *** след разговора с оня руски министър със смешното име,как беше?май Шматко...ББ говореше мноооого тихичко...и изгледаше сякаш направил беля в гащите...и с тихичко гласче промълви нещо много важно,което явно на платените драскачи като теб им е убягнало..."наближава 2013 и договора с Русия за газ изтича"...така че май ББ е притеснен,а не Русия...
25
0
 
0
 
! Отговори
така ли? преди 14 години
*** теб пък кой ти каза че БГ е бедна,бе?вече 20 години я крадат и все има за крадене...бедна била...
24
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
До руснак:Щом са изнервени, значи се притесняват, а щом се притесняватзначи се съобразяват...До Мед.брат:Влез във архива на svejo. net - там има цялата стенограма на разговорите идоста други пикантни подробности..., а никога не е късно да се прегледаш...
23
0
 
0
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 14 години
НЕ РАЗБИРАМ МНОГО ОТ АЕЦ НО НЕ МОЖЕ ЕДНА БЕДНА ДЪРЖАВА ДА ИСКА ДА СТАВА ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР САМИТЕ СЪПОСТАВКИ СА МНООООГО СМЕШНИ